keskiviikko 14. syyskuuta 2022

Pensasmustikat, päärynät, herukat syksyistuksien kohteena. Pakko sanoa herukat lähtevät varmimmin ilman erityisiä virittelyitä tuottamaan satoa, muissa on omat haasteensa

Katso video yltä pensasmustikka Ainon siirrosta 11.9.2022

11.9.2022 tehty kohopenkki Aino pensasmustikka sai männynneulasista karikepeitteen juuristolleen 12.9.2022 Puutarhanhoitaja Tampere pic2 Katso aiheesta lisää
https://hugelkultur-harjuviljely.blogspot.com/


Pensasmustikat, päärynät, herukat syksyistuksien kohteena. Pakko sanoa herukat lähtevät varmimmin ilman erityisiä virittelyitä tuottamaan satoa, muissa on omat haasteensa

Puutarha-apuja kauttani ensisijassa sähköposti paras tavoitettavuudessani: Talonmiespalvelu@gmail.com 

Puhelin, 044-3380291 no siihen ei aina pääse vastaamaan kun jokin homma kesken, siksi mieluiten sähköpostia kiitos.

11.9.2022 tehty kohopenkki Aino pensasmustikka sai männynneulasista karikepeitteen juuristolleen 12.9.2022 Puutarhanhoitaja Tampere pic1 Katso oheisesta blogista miten päästiin kuvan vaiheeseen:
https://hugelkultur-harjuviljely.blogspot.com/2022/09/aino-pensasmustikan-siirtoa-parempaan.html

Syksyn 0-kelejä lähentelevät vilpoisat säät ja voimakas yökaste tekevät syksystä jopa kevättä paremman istutusajan. Syyskuun aikana istutetut taimet ehtivät juurtua vielä ennen talvea ja ne lähtevät kasvuun aikaisin keväällä.

Pensasmustikat, herukat, karviaiset sekä omena- ja päärynäpuut tuottavat satoa kohtuullisen vähällä vaivalla. Toisaalta päärynäpuissa on havaittavissa samaa kuin pihlajissa: Satomäärät voivat olla välillä hyviä välillä ei lain.
Ruukuissa myytäviä puiden ja pensaiden sekä muiden monivuotisten kasvien taimia voidaan istuttaa aina, kun maa on sula. Useimmat hedelmä- ja marjalajikkeet ovat kestäviä Etelä- ja Keski-Suomessa, mutta mitä pohjoisemmaksi aiotaan istuttaa sitä paremmin kasvien tulisi sietää kylmää.

− Kotimaiset pensasmustikkajalosteet Aino ja Alvar ovat satoisia ja talvenkestäviä. Jos istutettava kasvi on menestymisensä äärirajoilla, se kannattaa istuttaa hyvissä ajoin ennen pakkasia, että juurtumisaikaa jää mahdollisimman paljon, opastaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Puuvartisille kasveille on määritelty menestymisvyöhykkeet, I-VIII. Kokkolan pohjoispuolella kannattaa tarkistaa, että istutettavan taimen lapussa menestymisvyöhyke on V-VIII, kun taas etelärannikolla voi kokeilla I-vyöhykkeen kasveja.

Marjapensaat ja hedelmäpuut viihtyvät aurinkoisella, suojaisalla ja lämpimällä paikalla. Varjossa kukinta, ja siitä johtuen myös sato, jää heikoksi. Varjoisat takapihat ovat siitä syystä haasteellisia, mutta kuitenkin parempia ihan tienvierustat missä helposti sato menee vieraisiin suihin, siinä kuin takapihalla linnuille, oraville, jollei niitä suojaa riittvästi.

− Valoisuus on tärkein istutuspaikan valintaan vaikuttava tekijä, maata pystyy aina parantamaan kullekin kasville sopivaksi. Istutuspaikan maata parannetaan uudella mullalla. Luonnonmukainen kompostoimalla valmistettu multa on ekologinen valinta. Kompostimullassa on pitkävaikutteisia ravinteita ja se myös vilkastuttaa maan pieneliötoimintaa, kertoo Kerttula.

Kasvualustan paksuudessa ei kannata säästää. Suositukset vaihtelevat maaston mukaan 20 cm-50 cm. Itse olen tehnyt jopa yli metrin korkuisia kohopenkkejä pensasmustikoille ja herukoillekin. Toisilla ehdoton suositus on että oensaat tarvitsevat vähintään 50 sentin ja hedelmäpuut 80 sentin kerroksen ravinteikasta multaa.

− Monivuotisten kasvien istutuskuoppaan kannattaa lisätä biohiiltä ja mykorritsoja (Toisaalta kaikissa mykorrisa pakkauksissa ei ole suositusta tai on poisrajattu mustikka) tai hankkia istutusmulta, jossa niitä on jo valmiina. Biohiili toimii seuraavina kesinä vesivarastona: sateen jälkeen se sitoo vettä itseensä ja luovuttaa sitä kasvin käyttöön mullan kuivuessa. Mykorritsat puolestaan nopeuttavat kasvin juurtumista, ja mitä nopeammin kasvi juurtuu sitä paremmin se kestää talven kylmyyttä.

Muista hyötykasveista poiketen pensastikka viihtyy happamassa maassa. Pensasmustikan kasvupaikan maata parannetaan havukasveille tarkoitetulla mullalla, joka on vähemmän kalkittua kuin tavallinen puutarhamulta. Monet parantavat hevosenpaskalla pensasmustikka ja pionipenkkejään. Niin ole minäkin tehnyt.

Istutus aloitetaan kastelemalla taimen istutusjuurialue kunnolla. Sen lisäksi istutuskuoppaan kaadetaan vettä, jotta se imeytyy ympäröivään multaan ja houkuttelee kasvia kasvattamaan juuret syvemmälle. Pensaiden istutuskuoppaan kaadetaan vettä vähintään 20 litraa ja puille 30–40 litraa.

− Alkukesän paahteeseen verrattuna syksyn viileät ja kosteat säät helpottavat uusien istutusten hoitoa, kun kastelutarve vähenee. Silti syksyn kaste ei korvaa kastelua − jos ei sada, myös syksyn istutuksia kastellaan vähintään kerran viikossa.

Taimien kastelua jatketaan niin kauan, kun niissä on lehdet. Pensaille annetaan kerralla vettä vähintään kaksi kastelukannullista ja puuntaimille jopa neljä kannullista. Jossei jaksa leikkiä kannun kanssa ja letku on niin antaa pensaan paikan uida kunnolla eli letkuvettä useampi minuutti.

.........
Kauttani erilaisia pihatöitä, puutarhatöitä maanmuokkauksista alkaen Viking 585 vakoaura rautapyörät tarvittaessa, pensasaitojen ruohikioiden ja puiden leikkaukset, sekä puiden kaadot samoin kauttani, yleensä tyvikaatoina kaadonsuuntaja Stalpen / apumies kaatosakset, lompakkotalja avusteisesti.

Puunkaataja Tampere Lempäälä Kangasala Ylöjärvi pihapuiden kaadot karsinnat paloittelut Stihl 500i Talonmiespalvelu@gmail.com tiedustelut tilaukset https://Puunkaataja-Tampere.blogspot.com-----------
60-vuotias synttärijuhlintaa uusi Stihl MS 500i hankittu Pihapuiden kaadot karsinnat pätkinnät käteisellä edetään kohteissa. Talonmiespalvelu@gmail.com yhteydenotot https://Puunkaataja-Tampere.blogspot.com


---------------------------------------
Luomupuutarha luomupuutarhuri Tampere Pirkanmaa. Edetään kohteissa käteisellä. Töistäni oikeus kotitalousvähennykseen.  Kuitti tilaussähköpostiinne.


-----------------------------------------------------------------

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti